Juli
Senast
Vecka 26
Torsdagen den 1/7
Vilken blunder! av Bengt Elmén
2010-07-01 Full Delaktighet! Nu!
I tisdags presenterade Socialstyrelsen en rapport som visade att personer utsatta för funktionshinder överlag har mycket sämre levnadsförhållanden än andra. Detta var i sig inte något revolutionerande.
Socialstyrelsens överdirektör Håkan Ceder intervjuades med anledning av rapporten i lunchekot. Som en slutkläm frågade reportern om kraven på jämlikhet och full delaktighet verkligen är befogade. Håkan svarade att regering och riksdag redan hade gjort sådana utfästelser. Dessutom menade han att ren humanism och medmänsklighet gjorde att kraven var berättigade.
Bengt Elmén
Juli
Halva 2010 har använts upp.
Pappershögen väntar på att få anfalla mig...
Skrivaren skriker efter ny patron (och det som är kvar räcker minst 5 mån *gäsp*)
PA S är ute och slänger kartonger och sånt skrymmande.
Magen surar för jag inte mutat den med egazil än.
Fredagen den 2/7
Varför gör vi ingenting åt orättvisorna? av
2010-07-02 Full Delaktighet! Nu!
I två månader har nu den trogne besökaren på fulldelaktighet.nu läst om missförhållanden som drabbar ett Sverige som säger sig ta hand om alla sina invånare. Det är missförhållanden som varit kända i lång tid samt avslöjanden som kommit upp.
Faktan är väldigt entydig: Folk med funktionshinder behandlas illa i samhället. Det gäller på arbetsmarknaden, i det sociala livet, inom utbildning och det får väldigt tydliga följder inom ekonomi, hälsa, bostadssituation etc. Vi som känt till denna sanning länge blir inte så överraskade då Socialstyrelsen i veckan rapporterar exakt detta i sin rapport "Alltjämt ojämlikt" där 57.500 personer vittnar om att Sverige dagligen diskriminerar människor med funktionsnedsättningar.
Erik Ljungberg
Lära mig sova försätter
Svårt när jag mår pest av värmen så två nätter blev vakna. Men tror jag kan fixa det om jag tar alla (inte alla... som alla) natt tabletter samtidigt. Och sen ser till att vara klar med rubbet senast 35 minuter efter det!
Dygnsschema
Kl 03:00 mediciner (2 st P + 3 mg M)
Kl 09:00 mediciner
Kl 14:00 Vakna + PA börjar
Kl 15:00 mediciner
Kl 17:00 Min siesta
Kl 21:00 Vakna + PA börjar + mediciner
Lördagen 3/7
Dildo eller rullstol – det är frågan? av Emma Johansson
2010-07-03 Full Delaktighet! Nu!
Liksom Hamlet står människor med funktionsnedsättningar inför stora och livsavgörande val. Jag kom att tänka på vilket jag skulle välja: dildo eller rullstol? Eller kan jag få både och som hjälpmedel förskrivna av landstinget i Östergötland inom en snar framtid.
Läser på Föräldrarkrafts hemsida i en artikel från 2009-11-02 "Alla landsting ska ta fram ett sortiment av sexhjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar. Det förslaget antogs av den socialdemokratiska partikongressen."
Emma Johansson
Årets varmaste dag (hittills)
Och mitt hjärta slår tungt. Andningen känns seg. Kroppen o hjärnan vill helst ta sig snabbt till hösten.
Kl 14:30
Solskyddad. Ska hämta mediciner med ny PA. lite rörigt blir det lätt
Kl 15:10
9 pappkassar står och väntar på färdtjänsten
Kl 16:00
Hemma igen. Med en liter jordgubbar och nytt fint bröd. Dags för mina varma tomatsmörgåsar...
Kl 21:30
Rensat jordgubbar. En stor portion väntar i kylen. Redo för socker, grädde och munnen...
Kl 23:55
Mina ben är svullna. Och jag är lite rädd att jag ska få jobbiga hudbristningar som stramar.
Söndagen 4/7
Moderaternas syn på funktionshinderfrågorna av Ulf Kristersson (m)
AlmedalenSpecial 2010-07-04 Full Delaktighet! Nu!
Vi anser att alla människor är unika och har samma människovärde – med olika drömmar och egna beslut att fatta. Alla ska ha rätt till respekt för sin person och sina känslor, alla ska ha möjligheten att delta i samhället utifrån vars och ens individuella förutsättningar.
Samhället har därför ett ansvar att göra det möjligt för människor med en funktionsnedsättning att delta i alla delar av samhällslivet. Samhällets olika delar måste utformas så att dessa personer så långt det är möjligt kan ges möjlighet att delta på sina villkor.
Ulf Kristersson (m)
Jobb? Nej tack!
På drygt ett år har jag tackat nej till tre jobb. Känns konstigt och jobbigt. Men jag skulle inte överleva. Vet personer som söker massa jobb men aldrig får napp. Och så får jag erbjudande om jobb, jag som inte söker jobb.
Det är inga jättevanliga jobb. Leta fel i massa web-kod (gjorde ett ideellt jobb i höstas men att ha det som jobb skulle ha ihjäl mig)
Varför nej tack?
Flera skäl. Men jag vill bli klar med jobbet innan jag lägger mig! Kan inte somna om det är mer kvar. Så jobb som andra fördelar på flera dagar gör jag klart. Vilket innebär att jag gör arbetsveckan i sträck. Inte alls hälsosamt.
Att förklara för mig att jag ska sova mellan har hittills inte fungerar.
Bara känslan av att det finns mer kvar gör det omöjligt.
Min hjärna tycker det är bättre att jag gör klart sen sover.
Så av hälsoskäl måste jag säga nej.
Även om jag ibland försöker inbilla mig att det nog borde gå... och så hjälper jag någon och inser att det är rätt beslut. Sjukersättningen så länge jag lever är rätt.
(Jag kan inte vila förrän jag jobbat klart... och de flesta jobb tar ju inte slut! Dessutom är min kropp rätt slut fysiskt sätt och den kombinationen är rätt farlig.)
Men... som har man som assistanberättigad fullt upp.
Jag är arbetsledare, har budgetansvar, ska anställa, fixa schema etc. Så det är som ett jobb.
Men ingen annan vet ju hur jag vill ha mitt liv. Så det går inte att delegera hur mycket som helst och ändå få behålla mitt liv.
Jämföreseltjänster för Assistansföretag
Vecka 27
Måndagen den 5/7
Dags att få fart på tillgänglighetsarbetet! av Lars Ohly (v)
AlmedalenSpecial 2010-07-05 Full Delaktighet! Nu!
Riksdagen beslutade för tio år sedan att alla enkelt avhjälpta hinder för att samhället ska vara tillgängligt för alla, ska vara borta vid slutet av 2010. Alla vet nu att det här inte kommer att uppnås. Vänsterpartiet anser att vi nu måste ta nya tag i tillgänglighetsfrågan och göra det med betydligt mer kraft än tidigare.
Att det händer alldeles för lite när det gäller att göra samhället tillgängligt för alla erkänner till och med regeringen själv i uppföljningen av handlingsplanen för handikappolitiken. Men åtgärder för detta har lyst med sin frånvaro och nya åtgärder har skjutits på framtiden. Det är i och för sig inte konstigt att regeringen inte har råd med mer när skattesänkningar hela tiden är deras högsta prioritet.
Lars Ohly (v)
Råkokt Morticia
PA T städar runt mig. Jag sitter och gör backup på PA-admin mappen... (sniffar såpa!)
Nu ska jag tvätta mig. Täckt av en klibbig svettig hinna. som jag inte tänker ta siesta med...
Liten sprayflaska med myntavatten försvann in under sängen. Gravida PA T fick in jaga efter... tur man kan höja sängen och att det finns diverse hjälpmedel som man kan använda... Använder myntavatten som svalkande på huden... (köper på JD's vid Järva närakut)
Tisdagen den 6/7
Folkpartiets syn på funktionshinderfrågorna av Maria Lundqvist-Brömster (fp)
AlmedalenSpecial 2010-07-06 Full Delaktighet! Nu!
I en rapport som Socialstyrelsen presenterade förra veckan gick det att läsa att personer med en funktionsnedsättning har betydligt sämre levnadsvillkor än genomsnittssvensken. Rapporten visar att deras ekonomi är sämre, deras utbildningsnivå är lägre och förankringen på arbetsmarknaden är begränsad. Detta är inte acceptabelt. Folkpartiet har flera förslag för att öppna upp arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.
Vi vill att staten inrättar praktik- och traineeprogram. På så vis uppnår personer arbetslivserfarenhet vilket ökar möjligheterna för senare anställning i statsförvaltningen. En annan målsättning med detta program är att öka övriga anställdas medvetenhet om personer med funktionsnedsättning, ge positiva erfarenheter och undanröja hinder för integrering.
Maria Lundqvist-Brömster (fp)
Kvar i stan
Så himla skönt att vara kvar hemma. Inte på Gotland... inte jäkta runt mellan olika event. Utan kunna slumra vidare när PA städar badrummet
Onsdagen den 7/7
Centerpartiet: Tänk att få bestämma själv! av Maud Olofsson (c)
AlmedalenSpecial 2010-07-07 Full Delaktighet! Nu!
Tänk så mycket andra vill bestämma åt en, när man ju själv vet bäst! Alla människor vill kunna bestämma över sina liv. Det lilla barnet säger "Kan själv" och tonåringen säger "Du ska inte lägga dig i" (underförstått: "jag tar ansvar själv"). Tänk då så många saker det finns som hindrar oss från att bestämma själva.
Trappor och tunga dörrar som hindrar rullstolsburna att bestämma färdväg, krångliga ord som gör det svårt att förstå texter eller buller som hindrar hörselskadade från att bestämma vad som är värt att lyssna på. Tjänstemän som har synpunkter på hur lång tid det tar att duscha, oförstående arbetsgivare eller omgivningens "Så gör man väl ändå inte".
Maud Olofsson (c)
Lag (1993:389) om ASSistansersättning
I allmänna råd (RAR 2002:6 till 10 § andra stycket LASS) anges följande.
Som utgångspunkt för hur timbeloppet lämpligen kan fördelas på olika kostnader kan nämnas att det i det underlag som årligen ges in till regeringen anges att löne- och lönebikostnader svarar för 87 procent av timbeloppet och övriga kostnader för 13 procent. Som ledning för bedömningen av övriga kostnader vid förhöjt timbelopp bör följande ungefärliga procentsatser användas:
5–8 procent för administrationskostnader,
2–3 procent för utbildningsomkostnader,
1–2 procent för assistansomkostnader och
1–2 procent för arbetsmiljöinsatser och personalomkostnader.
Vägledning 2003:6 Version 6 säger följande på sidan 124.
Jag ligger på under 85% i lönekostnader.
Har få beviljade timmar och då kostar varje timme mer i arbetsmiljö, omkost etc.
Sen finns det kunder på samma företag som ligger på 87%.
Så företaget kan mycket väl ligga på 85% i snitt.
Även om företagen får hela assistansersättningen sen 1/7-08 så finns det företag som anser att assistansersättningen ska användas till assistansen... Och de behåller själv bara det som tidigare kallades admin. Resten går till assistansen (assistenternas löner, försäkringar, sociala avgifter, omkostnader, utbildningar, etc)
Ett företag som har 84% i lönekostnader kanske är bättre på resten än ett företag som har 87% i lönekostnader.
Att stirra sig blind på procenten gör att man kanske missar vad företaget använder pengarna till (jourtelefon, personalmöte, utbildningar, vik-pool, träningskort etc)
Ovan gäller framför allt små o medelstora företag (upp till några hundra anställda)
Sen finns det stora företag, som ägs av andra stora företag. De skulle kunna ge högre lön men väljer att lägga pengarna på annat. De har ofta kontor lite utspridda i landet. Och syns ofta på mässor. Sånt kostar självklart.
Och som kund har man möjlighet att välja om man vill ha ett företag där man möter ägaren på en mässa eller om man möter ägaren på kontoret...
Men det är ju därför det är svårt för utomstående att se varför man kanske inte kommer upp i 85%. För att det är så många faktorer att ta hänsyn till.
Att man kanske måste ha råd att säga upp alla PA på en gång och betala uppsägningslöner. inte för man vill säga upp, utan för att FK eller kommunen ändrar i beslutet. Så det inte finns någon inkomst längre.
Jag har PA enligt LSS från kommunen. och de betalar ut 13-15 kr mindre per timme. Och beslutat kan ändras utan att man själv får veta.
För att privata företag ska våga ta PA enligt LSS-kunder måste man som kund se till att ens budget håller. Företaget ska inte behöva gå minus för att de väljer att låta en kund få behålla sina PA när de blir av med LASS...
Om alla PA är under 26 år så kan 75% lönekostnader vara högre lön än 85% om personalen är över 26 år... så siffran 85% kan vara väldigt fel.
(hittills i år ligger jag på 84,7% av det som kommunen betalar för mina timmar. Det blir ca 80-81% på LASS)
Assistansersättning ska räcka till:
- Lön, ob-ersättning, semesterersättning, sociala avgifter, försäkringar, pension
- Administration (utbetalning av löner, schemaläggning, rekrytering, jourtelefon mm)
- Omkostnader (assistansomkostnader och personalomkostnader) ex: toapapp, brandsläckare, förbandsväska, handskar, mat på stan, kostnader man har för sin PA vid resor (hotell, flyg, traktamente)
- Arbetsmiljöinsatser (ex: Halkskydd så PA inte halkar när man får knuff)
- Utbildningskostnader (första hjälpen, ergonomi, mm)
- Introduktion av nya PA (så om man byter PA ofta så kostar det mycket att lära upp)
Lönen beror på vilka kostnader det finns runt assistansen. Men även hur många timmar den assistansberättigade är beviljad kan påverka etc.
Tropiskt klimat på väg
Och min kropp är redan kokt
Torsdagen den 8/7
Socialdemokraternas syn på funktionshinderfrågor av Ylva Johansson (s)
AlmedalenSpecial 2010-07-08 Full Delaktighet! Nu!
Vi socialdemokrater blev bortröstade i förra valet. Det ledde till en omprövning av politiken. Jag hade förmånen att få leda rådslaget om välfärden där vi kritiskt granskade och utvecklade vår politik. Vi arbetade öppet och i bred dialog med många människor även utanför vårt eget parti. Jag hade bland annat många givande samtal med personer från handikapprörelsen. Det var lärorikt och fantastiskt kul och ledde till omfattande självkritik.
Vi har under de år som gått sedan förra valet även mötts av en massiv kritik mot den nedmontering och privatisering av välfärden som den borgerliga regeringen steg för steg genomför. Oron för att det nu snart blir plånboken och inte behoven som styr i vården och omsorgen är stor.
Ylva Johansson (s)
Musik...
Kl 21:00
Tropisk värme... men jag bor inte i tropikerna... ?
Kl 22:00
Dags för lite svalka o en mugg te
Imperiet - Saker Som Hon Gör http://www.youtube.com/watch?v=Yysgy5zZ10Q
Kl 23:00
Måste rippa Imperiet... har en hög CD...
Kl 23:30
o sen jean michel jarre...
Kl 23:45
Har rippat: the cure, depecehe mode, the sisters of mercy, enya, enigma...
Fredagen den 9/7
Kristdemokraterna: Fortsätt arbetet för tillgänglighet! av Maria Larsson (kd)
2010-07-09 Full Delaktighet! Nu!
Idag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen och jag väljer att ha flera uppdrag kring personer med funktionsnedsättning. På morgonen svarade jag på frågor hos JAG – Jämlikhet, Assistans, Gemenskap och vid lunch är det utfrågning hos HSO. Ikväll kommer också Funkisbyrån att ha en modevisning på scenen före Göran Hägglunds tal, jättekul!
Många personer med funktionsnedsättning vittnar om att det finns tecken på ett perspektivskifte i synen på funktionsnedsättning, i positiv riktning. Samtidigt är många överens om att det i vardagen, hemma i bostadsområdet, i kommunen, är långt mellan ord och verklighet. Vår regering kunde snabbt efter tillträdet 2006 konstatera att arbetet gått för långsamt för att tillgänglighetsmålen skulle kunna nås i år. Det var inte svårt att se att bristerna var omfattande.
Maria Larsson (kd)
Man hittar sina oaser
Där ens hinder kanske blir förmågor.
Där svagheterna inte märks eller inte spelar någon roll.
Ibland orkar man kanske inte ens någon alls.
Läste inlägget Tålig i blogg... om en pojk som tillbringar en del tid inom sjukvården, hjälpmedelsutprovning och sånt där. Minns tillbaka. Jag var den där killen. För många år sen. Jag har delvis växt upp i väntrum. Bland böcker om sjuka barn och pedagoiska leksaker. Bland skrikande barn och nervösa föräldrar.
Men kan lugna mamman att man är rätt bra på att "gilla läget" som barn.
En förmåga en del av oss dessutom lyckas (bli tvingad till) behålla förmågan som vuxen...
Lördagen 10/7
Miljöpartiets syn på funktionshinderfrågorna av Maria Wetterstrand (mp)
2010-07-10 Full Delaktighet! Nu!
Jag brinner för rätten att få vara den man är. Vi i Miljöpartiet vill att samhället ska vara medvetet utformat och anpassat efter den mångfald av människor som lever sina liv här. Tyvärr är vi långt ifrån där idag. Sverige är ett föregångsland inom vissa områden, men ligger långt efter på andra. När det gäller situationen för människor med funktionsnedsättning finns särskilt mycket kvar att göra.
Vi är högst medvetna om den utsatthet och diskriminering som riktas mot människor med olika funktionsnedsättningar. Ibland direkt och tydligt mellan människor, men ännu oftare utsätts man för strukturell diskriminering. Vårt likarättsperspektiv på politiken gör att vi hela tiden söker nya verktyg för förändring. Vi har lagt fram förslag om att stärka skyddet för enskilda och göra det mer möjligt i praktiken att kunna driva sina rättigheter när man upplevt diskriminering.
Maria Wetterstrand (mp)
Inte så annorlunda
Jag vill ha ett enkelt smidigt liv. Så om en PA är bra på något, bättre än någon annan så blir det enklare för mig att låta den göra det.
Jag har inte fler timmar per dygn än andra. Dessutom tar en del saker längre tid när man har funktionsnedsättningar, sen tillkommer det saker som "andra" inte gör (bara utprovning, fixande av hjälpmedel kan snabbt ta bort många timmar från en vecka).
Om jag ska hinna det jag måste för att få ihop mitt liv så måste jag ibland låta den PA som är bättre på någon jobba när det behöver fixas. Annars hinner jag inte något annat.
Att göra något med hjälp av assistans tar ofta längre tid än om man själv hade fixat det. Tid som inte ens finns...
Att ha rätt att välja vem som gör vad i ens liv är assistans. Den som fixar tvätta utan att allt får en grårosaton får sortera tvätten. Men det är lite det som är assistans. Att kunna välja vem som gör vad i ens liv.
Jag förnekar inte att det finns personer som kränker sina PA, som låter några alltid vara med när de är på fest, bio etc. Särbehandling är inte bra. Där några PA alltid skjuter upp arbetsuppgifter till någon annan jobbar. Och arbetsledare/assistansberättigade tycker det är ganska okej...
Men jag tror inte det skulle gå att med lagändringar lösa detta.
Att fråga arbetsledaren någon gång varför det är på ett visst sätt kanske får arbetsledaren att själv se problemet. Ofta gör man samma av gammal vana och har inte ens tänk att man kan tänka eller göra något något annat sätt.
Tropisk värme...
Men jag bor inte i tropikerna...?
Söndagen 11/7
I huvudet på en politiker av Vilhelm Ekensteen
2010-07-11 Full Delaktighet! Nu!
Det finns en fråga som måste ställas. Det finns en fråga som vuxit sig allt starkare. Det finns en fråga som vi väldigt gärna låtit bli att ställa. Men vi måste.
Efter Fredrik Reinfeldts Almedalstal tränger den sig på. Särintressen, det talade Reinfeldt om, inte utan förakt. Särintressen var inte bra. Kände vi oss träffade, vi med funktionsnedsättningar?
Ja, varför inte? Hur många gånger har vi inte haft anledning! Särintressen har vi ofta setts som.
Fast vi tror inte vi är det. Vi vet att vi är alldeles vanliga människor och medborgare.
Vilhelm Ekensteen
En evighetsmaskin med förklaringar...
Att vid varje (assistans-)moment ta sig tid att förklara hur man vill ha det på ett visst sätt sliter.
Men det ingår, annars blir det inte så som jag (min kropp) vill ha det. Och man hoppas att nästa gång så går det smidigare, att PA minns lite mer och man slipper förklara lika mycket.
Sen vill många veta varför man vill ha det på ett sätt. Inte för det egentligen spelar någon som helst roll.
De bara vill veta. Ibland förklarar man.
Det finns en lång ingående förklaring, hur man genom åren upptäckt att det är så mycket lättare för ens kropp att lilla fula kudde får ligga just under höger hand. Eller att om telefonen får ligga just på kanten på datorbordet så når jag att svara, trycka på högtalarfunktionen. Ligger den på matbordet så når jag, kan svara på samma sätt men ofta ramlade den sen ner, landar på golvet och riskerar bli överkörd... Det är därför det jag vill ha den på datorbordet...
Och att jag vill ha snusdosan just där... Och vattenglaset med sugröret just där...
Sen finns det en kortare version. Men många vill veta den långa förklaringen, för varenda sak, varenda moment.
Och det orkar man inte.
Då väljer jag att den som accepterar _att_ och _hur_ och _var_ istället för den som vill veta _varför_.
Att vid varje (assistans-)moment dessutom förklara varför de andra får göra vissa andra saker och du får göra saker de inte får göra orkar man inte. Ofta jämnar det faktiskt ut sig.
För många grader för mig...
Tropisk natt väntar - igen.
Vecka 28
Måndagen den 12/7
Inte i Almedalen i år heller – men i valrörelsen kan mycket hända av Maria Johansson
2010-07-12 Full Delaktighet! Nu!
Midnatt i lördags kom jag hem från årets Politikervecka i Almedalen, Visby, Gotland. Det har varit en fantastisk vecka på många sätt, på andra rent av ett bottennapp.
Kalendariet innehöll 1 396 evenemang. Ett snabbt överslag ger resultatet att cirka 100 av dessa hade funktionsnedsättning som tema, helt eller delvis. Då har jag inte räknat med alla de seminarier eller debatter som handlade om framtidens kollektivtrafik, om arbetsmarknad, om hälsa och ohälsa, om att synas i medierna, om hållbarhet, om byggande eller om diskriminering, det vill säga alla de tillfällen till diskussion, samtal och erfarenhetsutbyte där det självklart finns ett funktionshinderperspektiv även om det inte kommer till uttryck i rubriken eller bland talarna. Det vill säga de arenor där det är som allra viktigast att våra frågor diskuteras.
Maria Johansson
Stressiga liv
Med de nya moderna nerpressade assistansbesluten, där enbart de aktiva minuterna är beviljade finns inte tid för PAs olikheter. Den som är snabbast får göra det.
Varken jag som arbetsledare eller jag som assistansberättigad skulle få ihop min vardag utan att diskriminera vissa PA.
När man plockar bort vissa viktiga saker i livet för att hinna och det ändå blir för stressigt så måste man tyvärr se att det är kanske den som gör _det_ som är för långsam. Vill den fortsätta göra _det_ så hinner man inte något annat.
Och det gäller inte lite solbadning, shoppa lite, se en film, det gäller antal måltider, antal lägesändringar, om man ska hinna ut och fixa ärende.
Man hamnar efter i sitt liv. Det jag skulle gjort för 2 år sen är inte fixat (en trasig tand), laga hjälpmedel får vänta för man hinner inte samma månad som man måste till läkaren. Och sen råkar man ibland bli sjuk och då äts snabbt massa timmar till läkarbesök...
Så visst är det fel att särbehandla personalen. Men med de nya assistansbeslutet, där 6 h 45 min ska räcka till alla måltider, dusch, toa, ärende, och allt annat som man behöver assistans med (jag schemalägger 5 h på två pass och sen den där extra tiden blir till länge pass när jag måste). Och ska man få ihop ett nästan liv så blir det många små pass...
Om man inser att det är kört och accepterar att kanske överleva så kan det gå på två pass. (finns länder man folk inte ens äter två ggr per dygn, så det klarar även jag. Fast sen blev det bara en gång, för äter jag två gånger så måste jag hinna byta fler stomipåsar... men dricka lite extra går...)
Jag vill inte berätta allt för mina PA.
Vissa saker är privata. Och ibland är anledning till att någon inte görs när någon jobbar just privat.
Ska ut! Inte smart alls. Men att skicka PA och lämna blodprov blir rätt fel... *ler*
(hade 19 nmol/L 21/4-2010)
Siesta: Drömde låten Alla Vill Till Himlen (Thåström)
För många grader för mig
Tropisk natt väntar.
Tisdagen den 13/7
Bara mer, inte mindre! av Anders Westgerd
2010-07-13 Full Delaktighet! Nu!
Klockan är 00:19, varken mer eller mindre. 1 kilo är 1000 gram, varken mer eller mindre. Hur kan Sveriges socialpolitiska debatt beskrivas, troligen mindre än mer. Antal blogginlägg på denna sida? Cirka 45, kanske mer, kanske mindre? Jag är trött på tvekan, jag vill se mer!
Anders Westgerd
Jobbigt att andas när det är så varmt
Kl 14:15
Dags att städa bastun... ska bli skönt med rena lakan... (de lär väl vara insvettade om en kvart...)
Kl 15:10
53 grader på balkongen!
Kl 15:30
Genomsvett av att titta på när det städas... *ler* Ska skriva en lite lapp till PA J som får ut i den stekande hettan utan mig...
Kl 15:45
SVT-play ikväll - SVT-play Morden i midsomer
Kl 16:10
Ska tvätta av mig. Sen äta lite. Sen ta paus några timmar...
Onsdagen den 14/7
En ny väg framåt av Jonas Franksson
2010-07-14 Full Delaktighet! Nu!
Onsdag, mitt i Almedalsveckan. Jag tränger mig in på ett knökfullt seminarium med titeln "Hur mycket får mänskliga rättigheter kosta?" i regi av DHR. Jag förstår intresset, frågan är brännhet. Den största politiska chocken vi har upplevt i år var när vi förstod att man skulle använda Ytterbergs enorma utredning om att se otillgänglighet som diskriminering till att ytterligare utreda kostnaderna. Trots att man ratificerat FN konventionen rörande personer med funktionsnedsättningar, och alltså förbundit sig att följa den.
Jonas Franksson
Jakten på en stark elvisp
Kl 21:10
Hittat en på 450W med stativ och en bunk som snurrar Bosch MFQ3560
Kl 21:30
535 kr med lite regnskog... www.tretti.se - Bosch MFQ3560
Kl 23:05
Beställd, betald... ska bara klura ut var jag ska ha min regnskog...
Torsdagen den 15/7
Desillusion och demokratisk skamvrå av Susanne Berg
2010-07-15 Full Delaktighet! Nu!
För 28 år sedan, när jag just spenderat ett halvår på sjukhus introducerades jag för den medicinska professionens idéer om hur jag skulle leva mitt framtida liv: min mor skulle säga upp sig från sitt arbete, sälja huset, tvinga mina morföräldrar att flytta från sin lägenhet (i samma hus) och flytta upp till Uppsala för att ta hand om mig. Jag vägrade. I min journal från den här tiden står det: "Susanne ser inte realistiskt på sin situation."
Susanne Berg
Assistans o annat
Jag tillhör de som blir sjukare på sommaren (svagare, klenare, tröttare)
Så idag låg jag och försökte andas medan mitt badrum blev skinande rent.
Under tisdagen var jag inte ens med och hämta mina mediciner, PA fick hämta de och lite annat utan mig (tror PA tyckte det var rätt skönt)
Att få ett snabbt hemtjänstbeslut för jag inte orkar ur sängen någon dag är omöjligt.
Kommunen anser oftast att har man PA så ska man använda PA till allt. Även de sakerna som faller utanför assistanslagen.
En vän låg på sjukhus och behövde få sovrummet allergistädat (superstädat) och vill följa lagen och ringer kommunen och ska ansöka.
Kommunen: "Nej. Går inte. Du har PA. De får väl göra det innan du skrivs ut..."
Personen: "Jo men... enligt LASS så är det inte assistans"
Blev ingen hemtjänst till superstädningen (Inte för de hade städat tillräckligt. Men vännen är en sån som vill följa lagen)
Jag orkade inte ens ansöka när jag opererades. PA fick smita in och fixa lite som ett spöke innan jag kom hem...
Grundläggande Behov?
Andas in, andas ut, andas in, andas ut... borde vara så lätt. Men värmen gör det så svårt
Lite mer golv
4 pappkassar skräp slängs nu. Skönt. Kom på att den inte går ut själv. Skräpet behöver assistans...
Nya batteri i fjärrkontrollen till fläkten... *lyx*
Fredagen den 16/7
Öppet brev till riksdagsledamot Lars U Granberg (s) av Bengt Elmén
2010-07-16 Full Delaktighet! Nu!
Hej Lars! Jag skriver till dig bara för att du är en av de få socialdemokrater som jag vet är insatt i handikappolitiken. Jag har förstått det som att du är talesman i dessa frågor fram till valet.
I förra veckan var det Almedalsvecka både på Gotland och här på den här bloggen. Vi hade bjudit in företrädare för alla riksdagspartierna att skriva var sitt inlägg.
Ditt parti svarade sist. Först ville man inte alls medverka. Sedan ändrade man sig i sista sekunden.
Bengt Elmén
Elvisp...
PA S är på väg att hämta www.tretti.se - Bosch MFQ3560 och lite nya tomma Moleskine i "glada" färger...
Svetten letar sig sakna ner på kroppen. Väldigt irriterande...
Moleskine 12 months - Colour a Month Daily Planner in 12 notebooks - Pocket
varje månad i en tunn egen kalender. Får se om jag vågar chansa... är gammal Filofax-nörd... Men dessa bör få plats i filofaxen...
Svettig. Febersnurrig. Vill hitta något som tar bort ontet i magen...
Lördagen 17/7
Kulturella godbitar av Kjell Stjernholm
2010-07-17 Full Delaktighet! Nu!
Som en omväxling till brännande pamfletter och uppmaningar om politisk handling, så har jag satt samman ett ABC.
Det är sommar.
Njut...
Imorgon tar vi nya tag och förändrar världen!
Kjell Stjernholm
Arbetsledning
De flesta assistansberättigade är inte arbetsledare.
Och vill inte vara. Vill slippa det ansvaret. De väljer passivt att inte välja något. De har kommunen som arbetsgivare, arbetsledare rubbet åt sina PA.
Sen finns det assistansberättigade som är arbetsledare på pappret
(de har avtal mellan sig och företaget som reglerar vem som gör vad) som anser att ens PA ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt. Personer som vill ha ett liv. Och som är brutalt medvetna om att utan fungerande assistans blir det inget fungerande liv.
De är ofta aktiva i sin arbetsledarroll. Fixar schema, utbildar, fixar med intro, aktiva vid rekrytering och resten som en arbetsledare fixar.
Man väljer detta, man blir inte påtvingad att vara arbetsledare.
En del av denna sorten är även egna arbetsgivare. Och deras PA stannar.
De har sällan hög omsättning på PA (de smygäter inte en liten PA om året så det blir lite "svinn"...) De som slutar gör det för de pluggat klart. Och ska börja jobba som läkare, lärare, arkitekt, dramapedagog, elektroingenjör och lite annat...
Sen finns det de som inte är arbetsledare på pappret. De har inte skrivit på något alls. Men deras PA har fått för sig att den assistansberättigade är deras chef. Kan blir lite rörigt.
Sen finns de som inte borde vara arbetsledare.
De har inte koll på det man ska ha koll på. De drömmer om att få det att fungera men orkar kanske inte. De vill inte blanda in någon utifrån av diverse olika skäl (rädd att de ser kaosen?)
De rekryterar alltid. De har stor omsättning. De orkar inte lära upp de som börjar.
Om denna person dessutom är arbetsgivare så bör man kolla om försäkringar, sociala avgifter, skatter är betalt...
Söndagen 18/7
Fördomar och medvetenhet av Anna Barsk Holmbom
2010-07-18 Full Delaktighet! Nu!
I år firar jag 20-årsjubileum! Året det begav sig var således 1990. Jag var relativt nyinflyttad i Skåne. Jag var ensamstående mamma med två små barn och jag insåg att jag, fast jag inte ville, var tvungen att söka arbete för att klara min försörjning. Jag hade tur för ganska omgående hittade jag en annons om ett "spännande arbete" där jag inte skulle behöva vara så mycket borta från mitt hem trots att det var en ganska stor tjänst.
Anna Barsk Holmbom
Fungerar rätt bra.
Delar på M o P. Fungerar inte helt bra att ta de tillsammans. Men med en timme mellan så fungerar doserna.
Sov-medicin-schema
Kl 02:00 2 x 25 mg Propavan + 100 mg Tradolan
Kl 03:00 3 mg Melatonin + 2 x 30mg/200mg Ardinex
Sån här vill jag köpa... Silikon grillvante (slippa grillad PA till mat!)
Vecka 29
Måndagen den 19/7
Öppet brev till riksdagsledamot Marietta de Pourbaix-Lundin (m) av Bengt Elmén
2010-07-19 Full Delaktighet! Nu!
Hej Marietta! Jag skriver till dig bara för att du är en av de få moderater som jag har förtroende för i handikappfrågorna. Dina och mina föräldrar gick med i RBU ungefär samtidigt. Du och jag träffades redan som barn på olika RBU-aktiviteter.
I förrförra veckan var det Almedalsvecka både på Gotland och här på den här bloggen. Vi hade bjudit in företrädare för alla riksdagspartierna att skriva var sitt inlägg.
Bengt Elmén
Livet blir skräp
Slänger, ger bort... tömmer hemmet... på det jag inte behöver längre. Sparar lite av det gamla livet. Små fragment... i små askar...
Nya livet blir lite mer nytt. Samma gamla möbler (ny inte lika med rikare!) samma gamla jag (snart 39 år) men nya tankar... nya diagnoser? Nya förkortningar som förklarar mig. Kanske nya mediciner så andra står ut med mig eller så var det tvärtom...
Känns rätt konstigt att slänga böcker. Men de ger plats åt de nya som ligger i högar. Så det är bra.
PA har fått plocka från skräpbackarna det de vill rädda från soprummets mörker.
Resten slängs. Ingen nåd. Ingen villkorlig frigivning. Det åker ut.
Tänker inte bo 1500 kr dyrare per mån för att ha plats med skräpet! Rätt många pengar som jag kan lägga på livet istället.
Eller betala av skulderna... (försökt förtränga. Men det är svårt när de skickar brev och påminner en...)
Tänk om jag skulle hålla mina timslånga monologer på twitter. Tanken har lockat. Just när PA gäspar *ler* de behöver inte lyssna...
Vill egentligen bara leva
Svårt att få mediciner att fungera. Ska tas med mat 4 ggr dygn... jo men jag äter en gång...
Handläggaren förstår inte att vissa saker gäller alla människor... Eller så kvalar jag inte in i arten människor...
Man kan inte "vårda" bort mänskliga behov. Att mat som stoppas in i munnen ska ut någonstans ingår i att vara människa! det är normalt.
Inget man behöver åtgärda. Inte ens för att slippa bevilja assistans...
Snart blir det löständer istället för tandborstning. Två par, man ha ett och ett är på disk. Sen får man tillbaka rena paret och postar de skitiga.
Sondmat istället för assistans med att äta. Stora behållare som rymmer näring för en vecka = få byte och omkopplingar
Kateter istället för kisshjälp. Stor behåller som rymmer en veckas urin
Och sen en toa-rullstol med stor potta - som rymmer en veckas bajs...
Eller stomi. Men där orkar huden inte bära större påsar än för max ett dygn (frisk hud, min hud orkar inte så länge) så då måste någon byta. Och byte kostar pengar... mindre fast föda in? Flytande energi ger lite bajs = få stomipåsebyte... (jo, men det gör ont i magen)
Tisdagen den 20/7
Om att bedriva påverkansarbete i funktionshinderfrågor av Wenche Willumsen
2010-07-20 Full Delaktighet! Nu!
Efter att ha deltagit i det intensiva påverkansarbete, som vi inom funktionshinder- och brukarrörelsen utövat under decennier, ställer jag mig av och till frågan – Varför hör ingen vad vi säger?
Vi lyfter upp våra behov och förväntningar på det Sverige vi lever i. Vi "berättar" vi om våra villkor – vi gör det i remissyttranden, i hearings, som föreläsningar och som stå-upp-teater – i tron att de som lyssnar på oss hör vad vi säger och tror på att den verklighet vi beskriver är sann – och värd att förändra.
Wenche Willumsen
Ord... massa ord...
Och ingen läser, ingen orkar ens försöka förstår att en del saker går inte. Att jag behöver assistans... Mer timmar.
Så jag kan äta när kroppen kräver, lägesändra så huden avlastas, klia mig, ta ögondroppar eller astmamedicin vid behov... Och klä på mig när jag fryser, klä av mig när jag svettas.
Rätta till foten när den ryckt till och fastnar mellan golvet och fotplattan
För om jag inte rättar till den så klämmer jag den när jag rullar och klämskador gör väldigt ont
Onsdagen den 21/7
ADA – låt oss bräcka utanförskapets skamliga mur av Adolf Ratzka
2010-07-21 Full Delaktighet! Nu!
Den 26 juli 1990 undertecknade President George Bush den lagstiftning som blivit förebild för människor med funktionshinder i många länder – the Americans with Disabilities Act. Under kommande veckan firas årsdagen i alla större städer i USA. Googla "ADA anniversary celebration". Om du inte orkar med de 71 000 svaren, så kan du här se en bra sammanfattande video.
Adolf Ratzka
Årets konstigaste mail?
"Hej. Det är jag som är NN och ska föreläsa hos er x:e oktober, ni behöver mitt namn, personnr, kontonr och kanske något mer?"
Jag är inbokad för en föreläsning och de som bokat mig vet inte ens vem jag är. Ganska spännande. 30 min.
Anledningen är att jag vill hinna "varna" vissa. Så de vet att jag ska prata om vissa saker, halvoffentligt. Och mitt namn kommer att synas på "ställets" hemsida. Och kanske även i andra sammanhang. Och att jag ändå tänker ta jobbet.
Och att jag faktiskt inte orkar bry mig om vad de tycker, känner, hur de kommer att må efter.
Är 39 år snart. Och kan inte byta namn varje gång jag hjälper några, gör ett jobb etc.
Torsdagen den 22/7
Arbete och måtta? av Emma Johansson
2010-07-22 Full Delaktighet! Nu!
Kom på att det var tolv år sedan jag tog studenten. Med bra betyg, fin klänning, lockar i håret och studentmössa på. Tänker att jag var som alla andra som tar studenten, framtidsoptimism blandat med en skräckblandad förtjusning om vad framtiden skulle föra med sig. Jag hade gått mina gymnasieår på riksgymnasium i Stockholm och gemensamt med mina föräldrar bestämde jag att det var dags att flytta tillbaka till Norrköping, flytta in i egen lägenhet med personlig assistans. Jag bestämde även att jag skulle ta ett sabbatsår för att liksom vänja mig vid allt som "vuxenlivet" innebar. Det där sabbatsåret blev till sju år. Då satt jag fortfarande där i min egen lägenhet utan något direkt att göra på dagarna. Jag undrade hur det hade blivit så. Jag som hade lätt för mig i skolan, hade driv och ambition, hur kom det sig att jag blivit förtidspensionär vid 19 års ålder?
Emma Johansson
22/7 För varmt för att kunna sova
För de flesta. Så jag förväntar mig inte 5 h sömn.
Madrassens pump låter så jag påminns om att jag är vaken än...
Benen är klibbigt kliiga och jag skulle vilja klia mig på huvudet. Och rätta till axlen. Och flytta fötterna lite. Men det kan jag inte. Tur man slipper täcke på sommaren. På vinterns skakar benen för de är kalla. Nu för de är kokta. Kroppen blir aldrig nöjd.
Åskhuvudvärk.
Och svullen och klen.
Mensdags
Och mens + endometrios + värme + åska + lite annat är *pip* (140 tecken svordom)
Om jag hade haft mer assistans skulle jag använt mina kyldynor nu. Satt fast på kroppen.
Låta mig svalna. sen vila. Sen rätta till kroppen.
Kanske fixa en mugg te. Bytt till torrt linne.
Sen vilat igen.
Letat upp ett papper som psykologen vill ha. kopierat och skickat...
Men pappret får jag hitta imorgon. och resten är drömmar...
Fredagen den 23/7
Semestertid av Maria Johansson
2010-07-23 Full Delaktighet! Nu!
Jag är på semester.
För en vecka har jag lagt mina försök att formulera brandtal eller analysera valrörelsen eller skriva långa välformulerade blogginlägg på is. Jag bara är.
Solen skiner och jag börjar bli riktigt brun. Jag njuter av havet och stranden, grillar var och varannan kväll, besöker loppisar, letar efter vår favoritglasblåsare som verkar försvunnit från om inte världens så i alla fall Österlens yta, jag äter glass och läser deckare. Jag har helt enkelt för några dagar tagit ledigt från agiterandet och den ständigt pågående kampen för delaktighet.
Maria Johansson
Läser gamla tankar. Minns. Nöjd med att det var då. Att det inte är nu. Att livet tickar på känns rätt skönt.
Organisera livet
Har en massa gamla saker som ska slängas. Och sen ska saker jag använder få bo bra i byrån. Istället för på golvet.
62 kvm måste räcka för en person. visst tar några rullstolar, en drös hjälpmedel och sånt där plats. Men... kvm kostar.
Om man bara tar bort allt man inte behöver från boytan så slipper man kanske bo extra stort. Saker man inte använt på ett år kommer man nog inte att behöva närmsta dagarna. Så de kanske kan bo i förrådet. Eller slängs. Det man använder på vintern/sommaren kan man kanske förvara lite mindre framme... (upptäckte idag att mina vinterkläder hänger framme i hallen... )
De flesta har någon gång önskat att de vore födda någon annanstans. Kanske i något varmare land?
Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut?
Livets Lotteri (Rädda Barnen) är en webb-baserad kampanj vars grundidé är att man får födas på nytt genom att dra en lott i ett statistiskt korrekt "livslotteri". Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder och hur viktigt det är att tänka långsiktigt när man kämpar för att skapa bestående förbättringar för barn världen över.
Varje dag föds 360 000 barn i världen.
Mindre än 300 av dessa föds i Sverige.
Det innebär att chansen bara är 0,8 procent att du skulle födas här igen. På webbsajten Livets Lotteri kan du ta en ny livslott genom att dra i ett virtuellt livshjul som är uppbyggt efter aktuell födelsestatistik.
Efter din nyfödelse kan du sedan utforska ditt nya land och livssituation via bilder, filmer, fakta och kartor. Hur ser utbildningsmöjligheterna ut, hur lång är din förväntade livslängd, är det tillåtet att slå dig bara för att du är barn?
Och jag då... Jo, första försöket blev Frankrike, sen Ryssland och sist Kina
Dags att laga lite mat. Varma mackor...
Ska skicka PA till centrum för att kolla efter mediciner och bokpaket!
Vissa dagar ska man inte "ta med mig" ut *flin*
Att rensa bort gammal skräp rensar även ut gamla tankar.
Måste fixa en ny läslampa till PA... eller satsa på kurser i blindskrift.
Lördagen 24/7
Alla ska fram! av Anders Westgerd
2010-07-24 Full Delaktighet! Nu!
Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten startar kampanjen "Alla ska fram".
Det är självklart att alla ska kunna ta sig in på restauranger och barer. Men fortfarande diskrimineras människor med funktionsnedsättning. Det räcker med att man sitter i rullstol för att man ska hindras att komma in.
Anders Westgerd
Regn
Ska ut, dags att handla mat.
Små små regndroppar... om det bara ska komma så här lite regn så får det regna några år för att marken ska bli genomblöt.
(nej jag behöver inte info om kurser i blindskrift - det var ett skämt!)
Söndagen 25/7
Dropparna som urholkar sten av Susanne Berg
2010-07-25 Full Delaktighet! Nu!
Det regnar och jag har bekvämligt "glömt bort" att jag ska skriva blogg till sista minuten. Det är i sådana här stunder den stora meningslösheten rullar in i tillvaron. För vem skriver jag? Det tycks bara vara vi närmast berörda som läser och kommenterar varandras inlägg. Politikerna har kommit och gått, efterlämnande en fadd smak av tomma löften som nu sakta försvinner likt en fjärt i fläkten. Kvar är vi – mitt i livet.
Susanne Berg
Stopp i tarmen - igen
i drygt 5 dygn. vet varför, det finns hjälp, men hjälpen kräver assistans...
Vecka 30
Måndagen den 26/7
Marschera av Vilhelm Ekensteen
2010-07-26 Full Delaktighet! Nu!
Marschen för tillgänglighet har marscherat och marscherat. Den har nu marscherat sedan år 2003, varje år. Den har marscherat i synnerhet i Stockholm, men numera också på en rad andra orter runt om i landet.
Den marscherar för att demonstrera kravet på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning – rörelsehindrade, synskadade och alla de som berörs av rådande otillgänglighet. Och den begär en lagstiftning som fastställer bristande tillgänglighet som diskriminering.
Vilhelm Ekensteen
Haft SPK i 18 mån.
Och regelbundet lossnar själva "ärret" ur kanalen och sen störtblöder det en bra stund... Och sen måste det bli nytt...
Jag har Ehlers Danlos syndrom. En bindvävsjukdom som påverkar alla celler i kroppen. Den gör bl a att sår, ärr inte blir som hos andra.
Eftersom det är glycerin/glycerol i kuffen så ökar den visst mängden vätska (glycerin binder vätska) mellan byten. Sist var det 14,5 att dra ut. Mot de 10 ml som sprutades in 3 mån tidigare.
Så jag är inte överdrivet rädd för att katetern ska lossna.
Jag duschar varje kväll och då är jag utan förband runt hålet och då blir den kollad.
Dessutom är den väl fasttejpad på magen för att inte det ska bli skavsår.
Känsel som spökar... nerver som inte borde känna någon...
Min ena läkare gastro sa att efter min stomioperation så kan man inte lita på var det gör ont i magen. nerverna kan "räkna" fel.
Tisdagen den 27/7
Har man som person med funktionsnedsättning rätt till personlig integritet? av Veronica Kallander
2010-07-27 Full Delaktighet! Nu!
- Ja, svarar säkert du som läser nu, rent spontant. Självklart har man som funktionshindrad rätt till den personliga integriteten, precis som alla andra människor. Men om man skrapar lite på ytan till den där rätten, vad är den då värd ur ett funktionshinder-perspektiv?
Veronica Kallander
Kommentar till ovan
Frågade en sån där flyttare en gång varför. Flyttare tittade på min PA och sa "hon är i vägen" och att PA borde ställa mig där jag inte stör... Att jag avbröt och sa att jag satt i kö för att betala spelade mindre roll. Nästan komiskt.
Fördel Permobil: jag flyttar mig om jag vill flytta mig. De som försöker (genom att dra och slita i sitsen...) riskerar att få en fot under någon däck.
Jag är inte till salu
Jag använder inga såna kort. Betalar med bankkort.
Tycker inte ica, matrebellen, okq8, apoteket, kronans droghandel, tobaksaffären behöver kunna registrera mina inköp. Slipper rabatten och slipper personlig direkt reklam.
En kompis tyckte det var så praktiskt att en gång i månaden få rabattkuponger på tamponger från "stället", Tills jag undrade om det var de hon brukar köpa. Det var det. Samma gällde just den baconen, glassen... Just rätt märke... Efter en stund så blev hon rätt mörkrädd.
Onsdagen den 28/7
Personlig assistans enligt behov oavsett ålder, personkrets eller minimibehov! av Adolf Ratzka
2010-07-28 Full Delaktighet! Nu!
I den s k Borgkommissionen som nyligen presenterades av tankesmedjorna Arena Idé och Timbro efterfrågas nya lösningar för att klara framtidens välfärd. "Kravet på ökad standard och det stigande antalet äldre driver upp de offentliga utgifterna och kan bli ett hot mot den svenska finanspolitiken". Rapportens titel är optimistisk: "Vi har råd med framtiden men då krävs en långsiktig och sammanhållen politik för välfärdens finansiering".
Adolf Ratzka
Kvav dag
Solskydd på. Kanske lite ögondroppar... sen ut. Måste hämta medicin och ett paket. Sen är jag sugen på honung...
Nokia vill skicka program till min telefon... 7517 kB telefonprogram och 8102 kB Nokia maps (som jag inte tar ner)
Nästan mätt... en stund i alla fall... sen tarmoperationen 2008-10-30 är jag konstant konstigt hungrig.
Tur jag har klen käke så jag inte orkar äta alltid. Dessutom är jag inte sugen på särskilt mycket. Saker jag ville äta förut känns nästan oaptitliga.
En del går upp massa i vikt just för de får friskare tarm och konstant hunger. Men jag har gått ner lite...
Vilket inte gör något. Borde vara spinkig för att östrogenet lågt.
Torsdagen den 29/7
Kan man förändra världen om man inte syns? av Kjell Stjernholm
2010-07-29 Full Delaktighet! Nu!
Mitt förra inlägg hette "Kulturella godbitar" och var ett ABC över kulturskapare med funktionsnedsättning. Efter en uppmaning att njuta så avslutade jag med "Imorgon tar vi nya tag och förändrar världen!"...
Grejen är att alla de i alfabetet redan gör det. Förändrar världen alltså. De gör det genom att bara göra det dom gör. Det unika är nämligen att dom syns när dom gör det. Och det är inte helt självklart om du har en funktionsnedsättning.
Kjell Stjernholm
Åska
Kväll: Inbrott hos PA. Så PA kan självklart inte komma till sitt pass. Men måste komma och skriva på tidrapporten eftersom PA ska på semester imorgon.
Fredagen den 30/7
Kundmakt mot otillgänglighet av Anna Barsk Holmbom
2010-07-30 Full Delaktighet! Nu!
Semester och ledighet. Fantastiskt är det! Och jag tillbringar så mycket tid jag bara kan på torpet som ligger i lummig natur i nordvästra Skåne. Häromdagen gick jag min favoritpromenad. Jag gick runt sjön som ligger nedanför backen.
Promenaden är ungefär sex kilometer lång och bjuder på både sjö, skog, odlingsmarker och så mycket skönhet ett öga kan klara på en och samma gång. Och promenaden är dessutom tillgänglig för den som tar sig fram med rullstol istället för med ben. NÄSTAN hela vägen. Det är bara ett par hundra meter mot slutet av promenaden som är lite besvärlig. Eller faktiskt helt omöjlig om man ska vara ärlig. Och det är alltså de där några hundra metrarna som gör så att jag inte kan välja den här promenaden om jag och min mamma (som använder rullstol) ska ta en promenad tillsammans.
Anna Barsk Holmbom
Trött på strulande kropp
Vänsterarm är domnad så det pirrar. Och höger är domnad men "stilla". Två pirrande armar skulle vara mer störande.
Lördagen 31/7
Varje människa är perfekt av Bengt Elmén
2010-07-31 Full Delaktighet! Nu!
Idag är det Pride-parad här i Stockholm. För mig handlar Pride om mångfald, individualitet och stolthet.
Men det är faktiskt inte bara idag som det är Pride. Festivalen har pågått under hela veckan. Varje dag har RFSL synts i riksmedia. Nästan varje dag har de politiska partierna gjort någon form av utspel i en central HBT-fråga.
Bengt Elmén
Förvara livet
Upptäckte att Smart Store Home 15 med 7 insatser får plats i min byrå. Perfekt. Så hemkokprylarna kan bo in i svarta byrån istället för bo på golvet, under arbetsbordet!
Ska bestämma en till. Och sen en Tubtrugs att ha som papperskorg.
och sen
Guds gåva till trångbodda)
Min kropp ogillar sommarvärme och sol
Min kropp koker liksom och jag får feber.
Kallsvettas, får frossa och känner mig dödsjuk.
Kroppen inte reagerar på värme som den borde och att temperaturcentrat i hjärnan blir knäppt av värme - rätt lätt med tanke på var det sitter (i mitt huvud) *skrattar*
Dessutom tål inte huden sol.
Sommaren ingen årstid jag personligen längtar till. Tvärtom. Hade gärna haft vår-höst alltid.
Men det betyder inte att jag absolut måste älska vintern, kyla, etc, eller tycka illa om personer som älskar sommaren, eller så.
|
Tillbaka till DagboksIndex +
Mina Texter - Index-sidan
Index - QuickIndex © 1996-2015 Morticia
|