skip meny bisexmärke regnbågsfärg
Index  - QuickIndex
»»Twitter ¤

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

Jag - Om mig
Min Pappa
Mina Ord
- Dagbok
- Stomi !!!
- Texter
- Sex
- Hudvårdsrecept
- Akvarell
Mitt Hem
Om Hemsidan

E-mail - Gästbok

Endometrios
- Endo Fakta
- Endo Symptom
- Smärta - Smärtskala
- Endo Behandling
- Gynbesök
- Undersökningar
- Hur Ser DET ut? !!!
- Ordlista
- Litteratur
- Endo Länkar
- Tips!
- Skriva ut
- Zoladexbilder !!!
- Medical News ¤

FN - Förenta Nationerna

Hiv & Aids
- Historia
- Smittvägar
- Riskgrupper
- Riskbeteende
- Sjukdomen
- Behandling
- Förebyggande
- Skyddsåtgärder
- Sverige
- Ordförklaring
- Organisationer
- Andy, 24
- David, 26
- Källor
- Svepskäl
- Hiv/Aids News ¤
- FAQ om Hiv/Aids-sidan

Links
Loesje
Webdev News! ¤
WebTips ¤
VirusNews ¤

linje

w3c xhtml 1.0

Valid CSS 2.1!

linje

www.shenet.se

akvarell.se

funktionshinder.se

(h)järnkoll

www.aiai.se

Independent Living Institute (ILI)

fulldelaktighet.nu

typiskt svenskt

Amnesty International

nationella hjälplinjen

bris 116 111

bris vuxentelefon 077-150 50 50

1million4disability

surfalugnt

Tipsa polisen om Sexuella övergrepp mot barn-och barnpornografi

Donationsvecka

Copyright ©
Texter, dikter, en del bilder och design skapat av Morticia

Last update:
141206 15:17:17

Gått vilse? QuickIndex

 !!! Kan vara otäck
 «« Ny sida/Uppdaterad
 ¤ Uppdateras ofta

No Cookie

linje

linje

linje

Vädret Rinkeby

linje

vi gillar olika

UPP upp

linje
rubrikbild - Endometrios Fakta

Vad är Endometrios?

De delar av texten som är i denna lila ton utan understrykning är mina erfarenheter. Dessa är invävda lite varstans i texterna och ska inte tolkas som fakta.
Jag är en individ, så min historia är min och andra med samma sjukdom kan må annorlunda. De kan få andra symptom eller biverkningar eller inga symptom alls. Så detta är inte allas sanning utan min sanning

en tecknad bild som visar de organ som finns i kvinnokroppen

Det är ett tillstånd där livmoderslemhinna återfinns utanför livmodern t.ex. på äggstockarna, bukhinnan, tarmar, operationsärr, navlen eller urinblåsa. Den kan återfinnas på avlägsna platser som t.ex. i lungan, men det är väldigt sällsynt. Endometrios reagerar på samma sätt som livmoderslemhinnan under de kvinnliga könshormonerna menstruationscyklen genom att växa och ge ifrån sig en blödning. Blodet kan inte avstötas som vid en mensblödning, utan samlas i stället upp i blodfyllda cystor på äggstockarna, dessa kallas chokladcystor eller ger småblödningar under bukhinnan.
Endometrios är en sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder.
Endometrios är en kronisk sjukdom

Namnet endometrios kommer från endometrium som betyder livmoderslemhinna.

en tecknad genomskärningsbild som visar nedre buken, underlivet hos en kvinna

Så här ser "kvinno-organ-paketet" ut i genomskärning. På en del ställen är endometrioshärdar inritade. Dessa visar vanliga ställen för endometrioshärdar, En del delar är utsatta för att man lättare ska kunna orientera sig, t.ex. klitoris, svansbenet. nedan finns bilder framifrån

Hur uppstår Endometrios?

Det finns en tydlig ärftlighetsfaktor, t.ex. om kvinnans mor eller syster har sjukdomen, har kvinnan fem gånger ökad risk för att själv få sjukdomen. En förutsättning för att utveckla endometrios är att närvaron av östrogen, det kvinnliga könshormonet. Först efter puberteten tillverkar kroppen tillräckligt stora mängder för att endometrios kan uppstå. På motsvarande sätt går endometrios tillbaka efter klimakteriet.

Man har även upptäckte endometrios i kvinnor som passerat klimakteriet. Och de har även ny sjuk vävnad. Det finns dock unga flickor, barn som får sjukdomen. Detta har hittills jag inte fått någon förklaring på.

Jag är troligtvis en av dom få. Vid 6 års ålder fick jag samma karakteristiska endometriossmärta i höften/bäckenet. Och först 19 år senare fick jag ett namn på smärtan. Men redan när jag började gå gick jag snett. Haltade och mitt bäcken/höfterna var sneda. Röntgades men inget fel hittades.
OBS: Alla flickor som haltar har INTE endometrios.
Ej heller alla med smärtor i höfterna.

Sjukdomen är förknippad med menstruationscyklen på ett intimt sätt. Den är helt beroende av de två kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Varje månad får kvinnan mens. Kvinnans hormonspel styrs av hypofysen, en liten körtel under hjärnan. Hypofysen utsöndrar ett ämne som i sin tur stimulerar äggstockarna att producera östrogen och progesteron. Hormonerna behövs för att bygga upp slemhinna i livmodern så den är redo för att ta emot ett befruktat ägg. Blir det ingen befruktning så sjunker produktionen av båda hormonerna. Fjorton dagar efter ägglossningen kommer menstruationsblödningen. Den består av slemhinna och blod från livmoderns insida.

Menstruationblodet innehåller celler från livmoderslemhinnan. Varje månad så stöts denna slemhinna ut tillsammans med mensblodet. Hos tre av fyra kvinnor så rinner lite av blodet från livmodern och bakåt och ut i buken via äggledarna. Detta kallas retrogard menstruation. Det är kroppens eget immunförsvar (celler som heter makrofager och fungerar lite som dammsugare) som har till uppgift (bland annat) att bryta ner dessa celler. Hos kvinnor med endometrios kan inte immunförsvaret bryta ner cellerna. Dessa fäster sig på olika platser i buken och bildar härdar. Varje gång kvinnan blöder, blöder även dessa härdar.

Dessa småblödningar inne i buken irriterar den friska vävnaden runt om. Kroppen känner att något är fel och försöker kapsla in den lilla härden med hjälp av bindväv. Så långt går det bra. Härden slutar normalt växa samtidigt som de kvinnliga könshormonerna slutat påverka den.

Problemet med bindväv är att den inte bara kapslar in härdarna utan också orsakar sammanväxningar mellan olika organ. Dessa sammanväxningar kan ömma och strama. De leder även till smärtor i samband med samlag och vid gynekologiska undersökningar.

4 tecknade bild som visar en livmoder med omkringliggande organ samt de olika graderna av Endometrios

De 4 endometriosgraderna, Minimal, Mild, Måttlig (moderate - eng.), Svår (Severe - eng.) är enbart en beskrivning på utbredningen av endometriosvävnaden, mängden cystor och sammanväxningar.
Inte på hur svåra symptom, smärtor kvinnan har.
Så man kan inte använda de som beskrivning på ens symptom.

Bilden visar hur endometrioshärdar, chokladcystor kan angripa äggstockar, äggledare, livmoder samt ligamenten omkring. Att ha minimal endometrios innebär inte att man ej är sjuk. Man kan vara lika sjuk som en med svår endometrios. Och en med väldigt svår endometrios kan vara utan symptom, smärtfri etc. Så sjukdomen är väldigt varierande. Svår att upptäcka och svår att leva med.

Härdarna kan sitta på bukhinnan, äggledarna, äggstockarna, fickan mellan ändtarm och livmoder eller i de delar av tarmen som ligger nära livmodern. Även urinledare och urinblåsan kan drabbas. Endometrios som växer inuti livmodermusklaturen heter adenomyosis. Mer om Adenomyosis Se bild nedan för att se myom och adenomyosis:
en bild som visar Adenomyosis och myom i livmoderväggen

I början av sjukdomen är endometrioshärdarna knappt milimeterstora och genomskinliga. Synliga blir de först när de blött i samband med menstruationsblödningen. Det instängda blodet färgar då den lilla blåsan röd-blå-brun eller blå-svart. Och förblir blåsorna väldigt små, utom då de sitter på äggstockarna. Här kan de utvecklas till cystor, endometriom, som kan bli ändå upp till 15 cm i diameter. De är fyllda med en brunsvart, tjock vätska och kallas ofta chokladcystor.

Sjukdomen beror troligen på en brist i immunförsvaret. Andra saker som kan påverka att vissa kvinnor utvecklar sjukdomen är sen graviditetsdebut, rikliga, långdragna eller täta menstruationer.

visar livmoders anatomi
Livmoder, äggstockar, äggledare med omkringliggande ligament..

Hur vanlig är Endometrios?

Det är en av de vanligaste kvinnosjukdomarna. Undersökningar visar att ungefär 2 % av den kvinnliga befolkningen någon gång i livet fått behandling för endometrios. Cirka 10-15 % har endometrios utan någon form av symptom. Hos par som utreds för barnlöshet eller hos kvinnor som undersöks för underlivssmärtor finner man sjukdomen i cirka 30 %.

Hur påvisar man Endometrios?

Endometrios kan vara svår att upptäcka för läkaren. Det beror på att även mycket små härdar, knappt synliga för ögat kan orsaka svåra smärtor och stora besvär. Smärtan hänger ihop med var härdarna sitter och inte hur stora de är.

Endometrios ses som spridda fläckar som oftast är blå-svarta. Men det finns gula, röda etc. Och klara så det är svårt att se något som knappt syns. Laparoskopi används för att utreda underlivssmärtor och barnlöshet. Det finns läkare som säger sig kunna känna endometriosförändringar på livmodern vid vanlig gynekologisk undersökning. Och även känna om äggstockarna är angripna av cystor.

Mer på Undersökningar - Endoskopi och Röntgen
Pelvic Exam - gynekologiskt undersökning

några olika foto som visar hur Endometrios kan se ut

Varför görs undersökningar som ändå inte kan hitta endometriosen?

En hel del undersökningar kan göras för att utesluta andra sjukdomar. Att ställa diagnosen endometrios är svårt. Och många får diagnosen ställd på symptomen. Om man under laparoskopi inte hittat någon vävnad (endometriosvävnad kan vara så gott som helt osynlig) kan man remitteras vidare till ex. koloskopi för utredning av resten av buken.

Bland annat brukar koloskopi göras om man har problem med smärtor, blödningar, kramper, diarréer, förstoppning från tarmen. Endometrios syns mycket sällan vid koloskopi. Endometriosvävnaden ligger på andra sidan av tarmen, mot bukinnehållet och är väl gömd från endoskopets kikare. Men genom att utesluta skador på tarmen, inflammatoriska tarmsjukdomar och tumörer så minskar risken att en annan sjukdom förblir obehandlad.

Även urinvägarna (urinrör, urinblåsa, urinledare och njurar) kan undersökas för att se om det finns några sjukdomar eller tumörer där som kan orsaka problemen.

Olika former av röntgen, ibland med kontrast och förberedande laddering ibland kan hjälpa till att utesluta andra diagnoser, sjukdomar som kan ställa till problem.

Markörer i serum

CA-125 är den kemiska be täckningen på Carcinoembrynalt antigen, ett protein som återfinns i många typer av celler.

Men användes även som betäckning på det prov som visar mängden CA-125. Högstanivåerna av anti genet har uppmättas hos kvinnor med ovarial cancer, men kvinnor med avancerad endometrios har förhöjda naivare då endometrium från dessa kvinnor producerar 2-4 gånger mer CA-125 än kvinnor utan endometrios. Och mens blod från endometrioskvinnor innehåller mycket mer CA-125 än kvinnor utan endometrios.

Måttligt förhöjda värden kan förekomma även vid andra inflammatoriska tillstånd i de genitala organen (könsorganen) och på grund av det är metodens användning för diagnostik av endometrios begränsad.
Att mäta mängden CA-125 kan möjligen göras för att följa effekten av tidig behandling eller för att tidigt upptäcka recidiv (återfall).

CA-125 bildas i restceller från coelonmepitel och förekommer i flera vävnader med ursprung i de Müllerska gångarna.

Endoskopier

En beskrivning på de olika "titta in i kroppen med slang med kamera på"- undersökningar. Delvis för att de är lätta att blanda ihop och sen kallas de ibland för endoskopi vilket är samlingsnamn för alla undersökningar som görs.

Vid endoskopier används ett rör, en mjuk slang, av olika längder beroende på vilka organ som ska undersökas. Röret/slangen är försedd med kamera och ljus. De används för att undersöka kroppsihåligheter.

Mer detaljer på Undersökningar - Endoskopi och Röntgen

Röntgenundersökningar

Vid utredning av endometrios förekommer en del av nedanstående röntgenundersökningar, och andra förekommer inte alls. Men för att alla vanligaste undersökningar ska finnas samlade så rensar jag ej bort de som ej förekommer vid utredning och undersökning av endometrios och dess spridning.

Mer detaljer på Undersökningar - Endoskopi och Röntgen

Är Endometrios farligt?

Endometrios är en godartad sjukdom som ofta men inte alltid är självbegränsande. Den går ofta tillbaka något under en graviditet, tyvärr kommer den ofta tillbaka efter förlossning/amning. Den försvinner vanligtvis efter klimakteriet, men inte alltid. En del har till och med blivit sjuka för efter klimakteriet. Endometrios kan ge plågor som i de värsta fallen kan leda till omfattande operationer, funktionshinder, svåra kroniska smärtor. En del forskning visar att risken för cancer hos dessa kvinnor kan öka.

Endometriosis Multimedia Gallery - Här finns 10 st bilder med beskrivning (på engelska) samt en Quicktime video.


linje

Nedan är sidorna om Endometrios samlade:

De delar av texten som är i denna lila ton utan understrykning är mina erfarenheter. Dessa är invävda lite varstans i texterna och ska inte tolkas som fakta.
Jag är en individ, så min historia är min och andra med samma sjukdom kan må annorlunda. De kan få andra symptom eller biverkningar eller inga symptom alls. Så detta är inte allas sanning utan min sanning

Endometrios - Index  - Introduktion
Endometrios - Fakta  - Vad är, Hur uppstår, Hur påvisar, Bilder
Endometrios - Fakta - Symptom  - En sjukdom med många ansikten
Endometrios - Fakta - Behandling  - Symptomlindring, hormonpreparat, kirurgi
Gynekologisk undersökning - Pelvicexam  - Vad gör dom där nere?
Undersökningar - Endoskopi och Röntgen - Förklaringar och bilder
Hur Ser Endometrios ut?  - Operations/Laparoskopibilder
Endometrios - Ordlista  - Förstå vad dom säger till dig
Endometrios - Litteraturlista  - Böcker från när och fjärran
Endometrios - Länkar  - Lär ännu mer
Tips som gör livet enklare!  - Hur man klarar livet med endometrios!
Smärta - Mankoskis Smärtskala  - Hjälp för att lära sig sin smärta
Smärtenkät  - Verktyg för att lära sig leva med smärta
Symptomkalender  - Verktyg för att lära sig sin sjukdom

Bilder tagna under Zoladexbehandlingen  - känsliga bör undvika sidan !!!

Medical News - på engelska

Skriva ut sidan! pdf-filer  - för offlineläsning eller utskrift.]
 - Endometrios Överlevnads/SurvivalKit - info - info [06-09-14]
 - Endometrios Smärtskala - info  - Hjälp för att lära sig sin smärta [06-09-14]]
 - Smärtenkät - info  - Verktyg för att lära sig leva med smärta [06-09-14]]
 - Symptomkalender - info  - Verktyg för att lära sig sin sjukdom [06-09-14]
 - Endometrios - Verktygen - info  - De tre ovanstående filerna i en [06-09-14]]
 - Jag har Endometrios - info  - Folder på 2 A4-sidor [06-09-14]

Källförteckningen är en del av länkarna, läkare jag pratat med, böcker på litteraturlistan samt artiklar i tidningar.

Innehållet på dessa sidor är enbart till för informationsbruk.
Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning, behandling av legitimerad läkare, sköterska, etc.
Det är inte heller avsett att användas som grund för att ställa diagnos eller för att bestämma behandling.
Om Du har frågor om Din sjukdom, symptomen eller behandling bör Du alltid konsultera Din läkare, vårdcentralen eller liknande.

Index - QuickIndex © 1982-2015 Morticia